Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία Ομάδας
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μορφές Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας, όπου η αλληλεπίδραση πραγματοποιείται με τον Σύμβουλο ή Ψυχοθεραπευτή, στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία η αλληλεπίδραση είναι διαπροσωπική και πραγματοποιείται από όλα τα μέλη της ομάδας, συμπεριλαμβανομένου και του συντονιστή. Ως αποτέλεσμα, τα οφέλη που αποκομίζονται είναι πολλαπλά.
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα συχνά αναπτύσσουν περισσότερη ελπίδα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, παρατηρώντας ότι άλλοι άνθρωποι σε παρόμοιες καταστάσεις κατάφεραν να προχωρήσουν. Η αίσθηση ότι μπορούν να συνδεθούν και να ταυτιστούν με τους άλλους ενισχύει την πεποίθηση ότι τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο τον εαυτό τους, αλλά και άλλους ανθρώπους. Μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση, αντλούν υποστήριξη, εναλλακτικές συμπεριφορές και λύσεις. Επιπλέον, οι δυναμικές που αναπτύσσονται εντός της ομάδας καλλιεργούν την εμπιστοσύνη, τη φροντίδα και το ενδιαφέρον μεταξύ των μελών.
Σημαντική επισήμανση: Για να ενταχθεί κάποιος σε μια Συμβουλευτική ή Θεραπευτική Ομάδα, απαιτείται να έχει ολοκληρώσει έναν επαρκή αριθμό ατομικών συνεδριών, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει ομαλά και αποτελεσματικά στην ομάδα.